Vitaminer

Det er rigtig vigtigt at tage vitaminer, til at holde Immunsystemet sundt. Holde forkølelse og influenza væk. Har du et sundt og stærkt immunsystem kan du nem være samme med syge mennesker.
Dortheflak.dk Vitaminer læsestof.

Vitaminer

Det er rigtig vigtigt at tage vitaminer, til at holde Immunsystemet sundt. Holde forkølelse og influenza væk. Har du et sundt og stærkt immunsystem kan du nem være samme med syge mennesker.

Immunforsvaret kræver: Spis sundt og varige, frisk luft og motion, sov dig sund og stressfri samt dybe vejrtrækning.

D-vitamin: Er til dit immunforsvar, vedligeholde dine muskler og til at hjælpe med at optage calcium (kalk), så du kan opbygge dine tænder og knogler. Du kan få D-vitamin på to måder ved at spise bestemt mad og ved at gå ud i solen. Kroppen laver D-vitamin, når solens stråler rammer din hud. Om vinteren er D-vitamin mere vigtig. Spis fede fisk, laks, makrel, sild, fiskelever og -rogn, æggeblommer, kød, smør, mælk. D-vitaminmangel ses som rastløshed, irritation, svedtendens, nedsat appetit, svækkede knogler, knogleskørhed, muskelsmerter. D-vitamin-forgiftning er kvalme, forstoppelse, depression og hovedpine. Voldsom overdosering af D-vitamin kan give nyreskader. Tag derfor aldrig mere end den daglige anbefalede. Der er kun D-vitamin der ophober sig i kroppen, de andre vitaminer udskældes via urinen.

C – Vitamin – ascorbinsyre: Bruges til muskler, knogler, nervebaner, stofskifte og Immunsystemet og udmattelse samt træthed. C-vitamin bruges til at optage jern og til at danne bindevæv som giver struktur til muskler, knogler, tandkød og blodkar. Spis frugter og grøntsager som

kartofler, citrusfrugter, hyben, persille, peberfrugt, solbær, brombær, grønkål, rosenkål, broccoli, kiwi, mango. C-Vitaminmangel ses hvis man spiser ensformigt mad som fastfood, man bliver træt, blodmangel, nedsat appetit, infektion, opsvulmet tandkød, søvnbesvær, udmattelse, psykisk ubalance, dårlig sårheling, krampetendens, hæmorider, hårtab, hudblødning, blå mærker, synsvækkelse. Ved for store doser kan give diarré, oppustethed, svie ved vandladning og øger muligvis risikoen for nyresten.

E-vitamin: bruges til immunforsvaret, nervesystemet, kropsceller, blodet. Spis frugter, bær og grøntsager som planteolier, nødder, mandler, frø og kerner, torskerogn, æggeblomme, fuldkorn, fede mælkeprodukter. E-vitamin-mangel er dog meget sjældent hos raske danskere. Ses som sygdomme i dine tarme, lever eller i din bugspytkirtel. Symptomer er balanceforstyrrelser, gangbesvær, synsforstyrrelser, muskeltræthed. E-vitamin forgiftninger virke blodfortyndende og giver risiko for hjerneblødning, infektioner og hjertesvigt, hovedpine, træthed og mavesmerter.

K-vitamin: bruges til at størkne dit blod med ved sår og skåret dig, så det holder op med at bløde. K-vitamin er også vigtig for dine knogler, og din krop bruger vitaminet til at danne proteiner med. Spis grønne grøntsager, spinat, grønkål, bladsalater, grønkål, broccoli, spidskål, rosenkål, rødkål, krydderurter som purløg, persille og koriander, bønner, avocado, vindruer, kikærter, mayonnaise, visse oste. K-vitamin mangel er: øget tendens til blødning, næseblod, blå mærker. Hvis du tager blodfortyndende medicin, kan du godt få for meget K-vitamin. K-vitamin nedsætter nemlig virkningen af den blodfortyndende medicin.

B – Vitamin. Der er B1 – B2 – B3 – B5 – B6 – B7 – B9 – B12.

B-vitamin er ikke farligt, det ophober sig ikke i kroppen, som D-vitamin gør. Man tisser B-vitaminen ud, eller retter sagt man lugter, tisset bliver mere gul og lugter, B-vitamin udskilles igennem huden, så men lugter, hvis man vil undgå myggestik, er B-vitamin god, myg kan ikke lide lugten. B-vitamin bruges i dit nervesystem, kredsløb og i dit stofskifte, til din hud, dit hår, dine negle mm. B-vitaminer bruger kroppen også til at lave energi, så du kan bevæge dig og tænke. Styrker dit immunsystem. De fleste B-vitaminer findes i rigtig mange forskellige fødevarer. Derfor ser vi meget sjældent mangel på B-vitamin.

B1- Vitamin – Thiamin. Lave den mad, du spiser, om til brændstof i kroppen og giver energi til hjernen. Hvis du er meget fysisk aktiv, gravid eller ammer, har du brug for mere B1-vitamin.

Du kan spise. mælk og mejeriprodukter, fx fløde, ost og yoghurt – kød og pålæg som fisk og rogn.

I planteriget er det korn, pasta, ris, brød, havregryn, morgenmadsprodukter lavet på korn, linser, bælgfrugter, nødder, spinat, appelsiner, gulerødder, rosiner, tomater, kartofler.

B1-vitaminmangel. Er meget sjældent, da B1 findes i vores almindelige fødevare, man ser det hos alkoholproblem eller anden sygdom. Manglen viser sig ved: nervebetændelse, skader i hjernen, ændret gang, forstyrrelser i hjerterytmen, svækkelse af musklerne, mental forvirring, forhøjet blodtryk, nedsat appetit, vægttab.

B2-vitamin – Riboflavin. Og B3- Niacin og B5-vitamin – Pantotensyre.

B2 og B3-vitamin til at omdanne din mad, til brændstof og byggesten i kroppen. Energi til hjerte som kan slå, og at din hjerne fungerer. B2 og B3-vitamin til at vokse, lave hud, hår og negle. Er du meget fysisk aktiv, gravid eller ammer, har din krop brug for ekstra B2 og B3 vitamin.

Du kan spise: Æg, fisk, fjerkræ, kød, lever, ost, mælkeprodukter som yoghurt, hytteost og fløde, korn, pasta, ris, brød, havregryn, linser, bælgfrugter, edamamebønner, champignon, spinat, avocado, rosenkål, pastinak

B2 og B3 vitaminmangel. ser som udslæt, sår og rifter i mundvige og på læber, blodmangel, træthed og mathed, hudproblemer, flossede negle, tungebetændelse.

B6-vitamin- Pyridoxin. opbygge DNA og til at vedligeholde dit immunforsvar.

Du kan spise skaldyr, fisk, kød, lever og kartofler. og frugt og grøntsager, kød, fisk, lever, ost og mælkeprodukter og korn, pasta, ris, brød, havregryn, morgenmadsprodukter lavet på korn, linser, kikærter, squash, banan, hvidløg.

B6-vitaminmangel. Er sjældent men symptomerne kan viser sig ved, depression, vægttab, maveproblemer, blodmangel, hudforandringer i ansigtet, kramper. Får du for meget B6 i længer periode, kan du lave skade på nervesystemet. Tag altid kun den rigtige daglig dosis.

B7-vitamin – Biotin. spise indmad, æggeblomme, havregryn, fuldkorn, edamamebønner (sojabønner), nødder, grønne bladgrøntsager som fx spinat og grønkål

B7-vitaminmangel er ekstremt sjældent og ses næsten udelukkende ved specielle medfødte stofskiftesygdomme, eller hvis du spiser rå æggehvide i store mængder på daglig basis.

Rå æggehvide forhindrer nemlig din krop i at optage vitaminet. Hvis ægget er tilberedt, er det ikke et problem. Symptomer på mangel på B7-vitamin, hårtab, udslæt, nervebetændelse, grå hud, depression, træthed, muskelsvækkelse.

B9-vitamin – Folat eller Folsyre. Byggesten til de røde blodlegemer i dit blod og sørge for, at dine celler deler sig normalt. Og vigtig rolle i dit DNA. B9 er vigtigt hvis du prøver på at blive gravid eller er gravid. Du kan spise rå frugter og grøntsager, som lever, bælgfrugter og grønne bladgrøntsager som spinat og grønkål. samt kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter som ost og mælk, frugt, grøntsager, brød, pasta, ris, kartofler, æg. B9-vitaminmangel ses hos personer med kroniske tarmsygdomme, som kan gøre det svært for tarmen at optage vitaminet, eller hvis du spiser bestemte typer medicin. Symptomer på mangel på B9-vitamin er blodmangel, som kan give træthed, svimmelhed, nedsat kraft, hjertebanken, åndenød, brystsmerter. Hvis du får for meget B9, udskylles det ud via urinen.

B12-vitamin- Kobalamin. Dit nervesystem, i stofskiftet og til at danne DNA, danne blodceller og forebygge blodmangel.

Du kan spise kød, fisk, skaldyr, æg, lever, mælkeprodukter som ost yoghurt og mælk B12-vitaminmangel opstår for det meste hos vegetarer og veganere, som spiser meget lidt eller slet ingen kød og mejeriprodukter. Ellers ses det sjældent på raske danskere. kun hos personer med sygdom i mavesækken, hvis du får bestemte typer medicin. B12-vitaminmangel ses som, lav blodprocent, hovedpine, træthed, følelsesløshed forskellige steder på kroppen, unormal gang.