Sensitive heste og mennesker

Jeg skriver dette for at dele mine erfaringer. Da jeg har en søn og en hest, jeg vil kalde sensitiv. Det er ikke en diagnose med en gave man er født med. Man forstår bedre sit barn, og dyr er meget nemmer at håndter og især at ride en sensitiv hest.
Dortheflak.dk læsestof-sensitive heste og mennesker

Sensitive heste og mennesker

Sensitive heste og mennesker. Lidt om ADHD.

Jeg skriver dette for at dele mine erfaringer.

Da jeg har en søn og en hest, jeg vil kalde sensitiv.

Det er ikke en diagnose med en gave man er født med. Man forstår bedre sit barn, og dyr er meget nemmer at håndter og især at ride en sensitiv hest.

Her er jeg bange for at, der er børn der får en diagnose og medicin, men som bare er sensitive, og bliver misforstået. Derfor er der lidt tekst om ADHD nederst på siden.

Sensitive mennesker!

Sensitive mennesker er følsomme og kan nem blive misforstået af andre. Mange gange betragtes de som om, at de ”overdriver” for meget.  Sensitive mennesker, reagerer på hverdagens situationer med automatisk og uønskede iøjnefaldende reaktioner. Dette er normal for dem, det skal du huske. Hvis du dømmer dem, før du ved hvad der foregår, forårsager misforståelse, mange mennesker kender ikke følelsen af at blive misforstået. Og der kommer som regel en reaktion.

Reaktionen hos sensitive mennesker kan være:

1: De kan ikke udstå pres. For mange opgaver kan være overvældende. De fortrækker at koncentrere sig om en ting af gangen. Og give denne opgave alt det de har i sig. Faktisk er de som regel meget kreative mennesker.

De arbejder bedst alene eller i et stille miljø. Når dette ikke sker, bliver de stresset og kan ikke være effektive og produktive. Er der meget støj omkring dem eller de skal være opmærksom på flere ting af gangen, begynder de at føle sig blokeret. Deres rektion er irritabel og vanskelige at holde ud.

2: De undgår kaotisk miljø. De undgår kaos omkring dem. Højtmusik og mange mennesker. Vil gerne have en struktureret hverdag, Al blive stimuleret af alt for mange ting på en gang gør dem skøre. Lugte, lyde, afbrydelser alle disse fjerner den balance, de havde indtil det givende øjeblik. Der kommer til et punkt, hvor de selv bliver irriteret. Sensitive mennesker bliver selv irriteret, på de mennesker de møder, der ikke forstår dem.

3:  De tager tingene personlig. Følsomme personer tager de erfaringer, de har personligt. Dette sker fordi de er Empatisk. De reagerer stærkt på sociale uretfærdighed. De reagerer også stærkt på en person, der udnyttes af en anden person. Dette kommer også fra, at de fokuserer på detaljer. De er eksperter i at analysere ikke verbal kommunikation, der siger mere end ord gør. På grund af dette kan altid fortælle, om du er troværdig, eller om du gemmer noget. Du kan ikke lide det, Det vedrører også andre, Det skyldes at folk gener alt ikke fokuserer på og analyserer disse mikroudtryk, som vi alle har. Nogen mener, at disse simpelthen er deres fantasi, andre forsøger at sige at ”De burde ikke tage det personligt” men intet af dette virker.

4: De har brug for alene tid, som fisk har brug for vand. Dette kan være en stor overraskelse for resten af verden Når alt kommer til alt, undgår folk generelt at være alene. De frygter at føle sig adskilt fra alt og alle. Men folk der er meget følsomme kikker efter ensomhed. De søger øjeblikke med fred og ro – når intet fra omverdenen vil påvirke dem. Der er normalt, at de afviser invitationer, slukker deres telefoni en dag eller ikke har lyst til at besvarer beskederDet kan skabe problemer bland familie og venner. De elsker tid i deres ejet selvskabt.

5: Hvis noget gør ondt, er de ikke de samme mennesker. Mange sensitive mennesker har en balance der er yderst følsom ikke bare med hensyn til, hvad der sker i deres sind, men også hvad der sker med deres krop. Dette skyldes, at de er meget tæt knyttet til deres krop og sjæl.

Hovedpine, mavesmerter, sult eller noget andet ubehag kan blive uudholdeligt. Dette medfører øjeblikkelige ændringer i deres adfærd, der gør folk omkring dem bekymrede.

Nogen gange er der svært at håndterer meget følsomme mennesker. Det er meget svært at sætte os i deres sted. Men døm dem ikke, stil spørgsmål for at forstå dem. Og åben dit sind for at kunne forstå, hvordan de ser verden.


Sensitive Heste!

Heste opsnapper alle energier omkring sig, og flere meter væk fra dem, de påvirkes utrolig meget af hvad der sker omkring dem og hvad der sker i dem selv, de mærker mere end mange ad de andre heste gør, Dette betyder også at de går ”hurtig i stykker” fordi der ikke skal meget til før de mærker en skade. Den sensitive bliver hurtigt påvirket af de mindste forandringer. Hesten vil typisk være lyd følsom, blive hurtigt forskrækket, blive hurtigt stresset end andre heste ved uro i stalden f.eks., mange flytninger eller ejerskifte. Og den vil også have en tendens til at få mavesår.

Hestens opnår hurtigt overstimuli både fysisk og psykisk. Den er derfor vigtig at respektere dette, uden at kræve, at hesten skal kunne tage mere stimuli og flere inputs ind.  End den er i stand til. Hvis du som rytter gør dette, risikerer du, at du knækker hesten mental og den bliver stresset.

Mange indtryk, som den skal forholde sig til, vil hurtigt kunne give en form for mentalt overstimuli. Det kan være, hvis den har en rytter, som ikke er så dygtig til tydeligt at vise, hvad de vil, så den bliver forvirret og utryg i ridningen.

Den sensitive heste opsnapper i høj grad eller energier omkring den, og det betyder at det er vigtig, at du  som rytter selv er klar over, hvilken mental tilstand du er i , før du går ind og arbejder med din hest, eller blot er sammen med den, hvis du har en dårlig dag, eller er stresset, så lad være med at tage op til din hest af pligt, træk vejret ti gang, inden du træder ind til din hest, så du kommer til din hest med ro og kærlighed, hvilket er så vigtigt for at den sensitive hest at mærke fra dig.

Din hest reagerer også på dårlige stemninger i stalden og kan trykke sig, hvis man hæver stemmen overfor den.

Den sensitive hest er mere på vagt og vågen overfor sine omgivelser. Når man siger at den ser spøgelser og er bange for alt, hesten reagerer på de ting, der er i naturen, fordi den ikke ved hvad der er, et godt råd er. At du fortæller den det, hvis den springer til side, ved en træstub, så fortæl den, at det er en træstub og at den bliver stående, i takt med at du bliver bedre til at fortælle din hest, hvad genstande og ting er, desto mere får du snakket og kommunikeret med din hest, at der ikke er noget at være bange for. Fortæl hesten at du er her og er lederne og har styr på det, hvis der sker noget farligt.

Den sensitive hest bliver ”hurtigt såret på den følelsesmæssige plan, hvis den kommer i nye hænder, uden at forstå hvorfor. Eller får nogen forvarsler fra rytter eller ejer. Hesten bliver afhængig af sine mennesker og ønsker ikke at klare sig alene eller at være alene.

Fysiske overstimuli kan være, at den bliver meget hurtig kilden og trækker sine ben op, når du strigler den. Den regerer hurtig i ridning og viser ømhed, den kan være sart overfor hovedtøjet, dækkenet, sadlen hvis den ligger lidt forkert, den kan være håndsky, vibration ved klipning. Sensitive heste kan også være hyper mobile, hvis heste nægter at gå fordi et sted, hvis der har lagt en afdød hest, eller blevet aflivet, fordi de mærker energierne omkring det sted så tydeligt.

Typisk adfærdsproblemer du vil kunne se hos den sensitive, hvis den ikke bliver forstået.

  • Håndsky
  • Din hest er angst for modgående hest og rytter
  • Stereotyp adfærd som krybbebidning eller væven
  • Irritabelt ved dækken og sadlen.
  • Er angst på tur og trafikken, tit skal der en selvskabshest med.
  • Er bange for højre lyde fare sammen.
  • Ser spøgelser og farlige ting – springer rundt
  • Angst på boks, vadspiltovet
  • Stresset ved ankomst nye steder.

Jeg håber at det gav mening og forståelse.

Jeg har børn i klinikken både med ADHD og som er sensitive.


Lidt viden om ADHD

En Amerikansk Neurolog tror ikke på ADHD findes. (Det gør jeg heller ikke)

Der bliver ovemedicinerne børn, og overser barnets sjæl og forståelse, det er for nemt at give en diagnose.

Børn med symptomer, manglende evner til opmærksomhed som uro, besvær med at sidde stille, at koncertere sig kun få min af gangen, man har uro i kroppen, impulsiv opførelse, her giver man diagnosen ADHD

Bivirkninger på mediciben kan være hjerteanfald, smerter i brystet, og et stort brug af smertestillende. I stedet for at finde årsagen. Det er mangelfuldt og forkert.

Richart fortæller at han havde en klient, en pige på 7 år, hvor medicinen ikke virker. Hun forstyrrer i timerne på klassen, Richart undersøgte hendes syn og hun var nærsynet og kunne ikke se tavlen og hendes kedsomhed forstyrrede klassen, hun fik briller og på en nat, havde hun ikke ADHD længer.

Han havde også en dreng med jernmangel. Og jeg kan blive ved siger Richard.

Richard mener at man skal starte med god kost, motion og søvn. Og slå kold vand i blodet.

Her i Danmark var der i 2001, 2400 børn med ADHD og i 2012 var der 38.000 børn på ADHA-medicin

Børn får det hvis mordene indtaget alkohol og røg under graviteten, børn der er for små ved fødsel eller født for tidlig, kan være arveligt, har større risiko for ADHD. (Øø er det rigtig?)

Børn med ADHD har brug for klare rammer og man taler klare og direkte til barnet, med øjenkontakt. Medicin gør at barnet skaber mere vågenhed og aktivitet i pandelampen siger Richart.

Er du enig med Richard eller har du brug for at jeg behandler dit barn.

Kærlig hilsen Dorthe.